Watervis! Hoe verzín je het...

aangespoelde watervis op strand
sydlangelandsk strandfisk. foto studio wmo

Over de oorsprong van de naam Watervis heb ik op de homepage van deze site al verteld. Op zichzelf helemaal niet belangrijk meer als het merk eenmaal staat. Wie lacht er nog om zoiets kinderachtigs als De Bezige Bij!

 

In Vlaanderen werd de naam Watervis vrolijk verwelkomd met "Plezant! Wij hebben Woestijnvis" maar bij ons gaat de acceptatie met veel morren gepaard. Hoewel toch talloze namen van legendarische uitgevershuizen en pocketreeksen ontleend zijn aan het dierenrijk, ja, soms zelfs aan fabeldieren refereren.

 

Een onaangenaam mens in de Haarlemmerhout voegde me onlangs nog retorisch toe "of er soms ook landvissen bestonden"... Helaas wist ik toen nog niet van een tussensoort die ik kort geleden ontdekte op het zuidelijkste puntje van een eiland in Denemarken, de strandvis. Hierbij de foto. Dus we hebben nu behalve zeevis en zoetwatervis: landvis, strandvis, woestijnvis en watervis. Maar de grootste van deze is...