Links

Bookmark and Share

Scandinavische literatuur

Noordse literatuur Informatie over in het Nederlands vertaalde literatuur uit de Noordse landen (Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, IJsland).

Uitgeverij Jan Baptist. Jan Baptist geeft in eigen vertaling Deense klassieken uit en hedendaagse Deense poëzie.

Lezen

Zelf een leesclub starten? Een handleiding van NBD|Biblion.

Literair Nederland Website voor lezers en leesclubs rond Nederlandstalige literatuur. Nieuws, literaire tijdschriften, forum en informatie over schrijvers en boeken. Mooi en overzichtelijk.

Republiek der Letteren Boeken gerecenseerd in Vrij Nederland.

 

Deboekensalon.nl Grootste boekencommunity van Nederland.

Iedereenleest.be is de grootste lezers-community van Vlaanderen. Je vindt hier duizenden leestips van en voor lezers. Ook op Facebook.

Cobra.be Boekennieuws en recensies.

BOEKBLAD leest is een initiatief van BOEKBLAD. Hier vind je boeken die BOEKBLAD-redacteuren en -medewerkers gelezen hebben. 

Je favoriete boeken delen op Goodreads. Er is een handleiding maar leuker is al doende de vele mogelijkheden te ontdekken. Tot nu toe mijn favoriete internationale boekencommunity. De Vlaamse pendant is Bookido.

 

LibraryThing. Idem dito. Hier moet je na 200 boeken gaan betalen.

 

Meer grafisch van opzet is het nieuwere boekennetwerk Riffle, het heeft veel weg van Pinterest.

Bibliotheken

Koninklijke Bibliotheek, de Nationale Bibliotheek van Nederland.

WorldCat Toegang tot de collecties en diensten van 14.000 bibliotheken in 45 landen over de gehele wereld. 1½ miljard items. Ruim 44 miljoen verwijzingen. Extra: Je eigen (deel)bibliotheek catalogiseren door de betreffende boeken, videofilms en andere artikelen in het bezit van bibliotheken naar je eigen lijst(en) over te hevelen. Noteer ook de locatie van je boek en wie het van je geleend heeft!

De bibliotheek Centrale catalogus van alle Nederlandse Openbare Bibliotheken, verrijkt met Nederlandse kranten en week-/maandbladen, Keesings Historisch Archief en de Van Dale woordenboeken.

Varia

De boekenkast van speurt in kranten en tijdschriften naar foto's van Bekende Nederlanders die voor hun boekenkast staan. Met een loep bestudeert deze site vervolgens de foto om zoveel mogelijk boektitels te achterhalen.

 

BOEKBLAD kijkt is een initiatief van Boekblad. Hier vind je filmpjes die boekenvakkers op YouTube zetten, rijp en groen. 

Kinderzwerfboek Kinderboeken met een zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Ze moeten ze daarna wel weer laten zwerven. De zwerftocht van boeken kan worden gevolgd op de website. Prinses Laurentien gaf in 2010 het startschot voor Kinderzwerfboek. Bekijk ook de video.

The Gentle Art of Reading in Photography Oude en nieuwe foto's van lezende mensen. Uit de collectie van de uitgever. Zie ook de rijkelijk geïllustreerde blogs van Bas van Houwelingen Lezen in de kunst en Reading and Art.

Woordenboek der Nederlandsche Taal Het grootste woordenboek ter wereld. Bewaarwoordenboek; er gaan geen woorden uit!