Rein Peters

 

DE INCAPRINS deel 2:

Het geheim van de chakana

 

‘Heeft u een jongen gezien?’ vroeg ik. De man stopte en draaide zich om. ‘Een jongen,’ herhaalde ik. De man zei iets onverstaanbaars, wees de donkere gang in en liep verder. Wij volgden hem, ik hield de fakkel voor me uit, af en toe moest ik hoesten van de rook. De gang maakte een bocht en een eind verder waren de wanden vaag verlicht door een rode gloed. Er klonk een stem. Toen we dichterbij kwamen zag ik de ruggen van een aantal mijnwerkers, die bij een laag vuurtje zaten. Aan de andere kant ervan, verlicht door de rode vlammen, zat een gehoornde duivel. Voor hem lag een grote slang, de gevorkte tong flitste in en uit zijn bek.

 

Peru, 1583. De Spanjaarden heersen al vijftig jaar in het land. De laatste vrije Inca’s wonen in de verborgen bergstad Machu Picchu, maar daar is weinig toekomst voor ze. Sinchi kan, nu hij veertien jaar is, tot hun koning gekroond worden. Maar eerst moet hij een opdracht vervullen, het vinden van een plaats waar zijn mensen een betere toekomst hebben. Hij heeft de omgeving verkend, maar hij is te onzeker om te kiezen. De kroning moet dus wachten. De oude wijze Amauta geeft hem een gouden hanger, de chakana, die hem kan helpen zijn eigen kracht en zekerheid te vinden. Maar voor de uitleg van de chakana moet hij naar het zuiden, op zoek naar de wijze Tunupa. Met vriend Tuco en vriendin Nadi onderneemt hij de verre reis.

 

Het geheim van de chakana is deel 2 van het driedelige verhaal DE INCAPRINS. Het eerste deel is De urnen van Machu Picchu en het derde De weg naar Paititi. Lees meer over de drie delen...

 

De trilogie DE INCAPRINS heeft ook een eigen Facebookpagina. Like hem en stel je vragen direct aan de schrijver!

 

Doelgroep: 12+

 

ISBN 978 94 90035 04 4 • Paperback, geïllustreerd 182 pagina's • € 12,95 Verschenen juni 2015

 

Verkrijgbaar direct bij de uitgever via Boekenroute

Meer over deel 3

Deel 3 (De weg naar Paititi, verschenen september 2015) speelt in het jaar na deel 2. Nadi woont in Cuzco bij haar oom, de schrijver/tekenaar Guaman Poma de Ayala. Sinchi is doende met het overbrengen van de bewoners van Machu Picchu naar Paititi, groepje na groepje. Als laatsten gaan zijn vriend Tuco en de oude Amauta. Als die twee onderweg Nadi in Cuzco opzoeken, ontstaan er grote problemen door onhandig optreden van Amauta. Deze komt in conflict met de Spaanse autoriteiten en wordt zelfs voor de inquisitie gesleept. Het blijkt een botsing tussen culturen, tussen godsdiensten. Een pater van de orde der Jezuieten, Blas Valera, verdedigt hem. Nadi maakt het er niet beter op als ze zich laat ontvallen dat er een kaart van het geheimzinnige land Paititi bestaat. De problemen stapelen zich op, het leidt zelfs tot een ontvoering. Het wordt nog ingewikkelder als Nadi merkt dat prins Sinchi, ver weg in Paititi, een oogje op haar heeft. Wat wil ze?

De illustraties

Klik op de afb. voor de Guaman Poma Website
Klik op de afb. voor de Guaman Poma Website

De illustraties in DE INCAPRINS zijn ontleend aan een handschrift in de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen, waar het manuscript van oom Felipe (voluit: Felipe Guaman Poma de Ayala) wordt bewaard. Het heeft meer dan 1200 bladzijden en bevat honderden tekeningen. Ga naar The Guaman Poma Website om het hele boek door te bladeren. Op blz. 523 zie je de inspiratie voor het omslag van Het geheim van de chakana. bevat honderden tekeningen. Ga naar The Guaman Poma Website om het hele boek door te bladeren.